Marjolein

Marjolein van Tongeren (1978), zangeres, vocal coach en dirigent. Volgde de zangopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Tegenwoordig is zij vooral actief via haar eigen bedrijf Liefde voor Muziek als freelance zangeres en zangcoach.

Studie

Aan het Conservatorium van Amsterdam begint Marjolein aanvankelijk met de studie Schoolmuziek, waarna ze na 2 jaar de overstap maakt naar Zang Jazz. 
Als Docent Zang Lichte Muziek werkt Marjolein aan de Muziekschool in Dordrecht, daarna volgt een dienstverband aan de Gooische Muziekschool te Bussum. Aldaar is Marjolein mede verbonden aan de Muziek Theater School en de kinder-muziektheaterproduktie Peter Pan, waarvoor zij enkele liedjes schrijft en samen met de kinderen een cd opneemt.

Vocal Affairs

Via de vocal group van het conservatorium “Vocal Inchoiry”, o.l.v. Eileen Fiss, wordt Marjolein uitgenodigd voor een bijzonder project genaamd “Vocal Affairs”. Een initiatief van arrangeur en toetsenist Carwin Gijsing. Samen met 4 zangers, waaronder broer Joost van Tongeren, Louis van Beek, Esmée Bor-Stotijn en Eileen Fiss wordt de cd “Stolen Moments” opgenomen in de Byton Studios te Loosdrecht. Dit vocale topstuk wordt begeleid door o.a. Gerhard Jeltes, Charlie Angenois, Allard Buwalda en Jilt Jansma. Verschillende mp3’s zijn te beluisteren en de cd is te koop via de site van Vocal Affairs.

Oprichting Liefde voor Muziek

In 2001 richt Marjolein haar eigen zanglespraktijk “Liefde voor Muziek” op. Met als start een close-harmony projekt onder de naam Close Range. Naast het geven van privézanglessen en workshops organiseert Marjolein diverse evenementen met en voor haar leerlingen als; Songs of Christmas (2001), Jam-sessie bij Voor Pampus (2003), Het Concert! (2004) en Het 2e Concert (2007) allebei in amateurkunstengebouw de Glasbak. Later wordt de Glasbak omgetoverd in samen werking met Henk Jansen naar nachtclub “Chez Marjolaine” (2009). Ook samen met Jansen werd in de Glasbak “Ladies’ Night” een gedenkwaardige avond (2011). De dansers van dansstudio Tendens o.l.v. Manon Hussem maakten de avond kleurrijk en spectaculair.

Projecten

Marjolein verleende haar medewerking aan diverse projecten waaronder in juni 2002 “Je ziet maar”, de Nederlandse bewerking van het toneelstuk “Twelfth Night” van Shakespeare door Theatergroep Koorts o.l.v. Henk Jansen. Hier begint de vruchtbare samenwerking tussen Henk en Marjolein, die tot op de dag van vandaag bloeiende is.
In 2003 volgde een rol als therapeut in het Muziektheater programma “Trein” van vrouwengroep Fem@il o.l.v. componist en arrangeur Jetse Bremer.  In maart 2004 word Marjolein gevraagd om dirigent te worden van Jeugdkoor The Teenys in Hilversum. Haar stageperiode op twee basisscholen tijdens de schoolmuziekstudie kwamen hierbij goed van pas. Met de kinderen word regelmatig opgetreden en bovendien worden er professionele cd-opnames gemaakt voor het Prins en Ploes Spektakel. Niet veel later worden er zelfs TV-opnames gemaakt voor Teleacs “Verre Verwanten” gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske. Omdat de kinderen op vrijdagavond repeteerden en het met haar overige werk niet meer te combineren viel besloot Marjolein in januari 2007 te stoppen.

Vocal Motion

Vanaf oktober 2004 blies Marjolein als dirigent frisse wind in Vocal Motion, de uit 22 leden bestaande vocal group uit Almere. Na het winnen van de Amateurkunstprijs in 2005 besluit Marjolein dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Collega Gerard Poot neemt het stokje van haar over.

ZINspelers

Onder de vlag van stichting ZINspelers waar professionele theatermakers voorstellingen maken met liefhebbers (zinspelers) neemt Liefde voor Muziek de muzikale rol op zich bij het Lorca Festival in 2008. In Almere wordt het stuk “Het Huis van Bernarda Alba” gespeeld en in Lelystad het stuk “Yerma”. In Almere word met “Bernarda Alba” de 3e prijs behaald in de Amateurkunstserie. 
Ruim een jaar later maken we de familievoorstelling “De Rattenvanger van Hamelen” ook zowel in Lelystad en Almere en voeren de voorstelling in totaal ruim 30 keer op. In Almere winnen we nu de 2e prijs in de Amateurkunstserie.

Sprankel & Blos

De muziektheatervoorstelling “Tovernacht” is een hartverwarmend initiatief van vriendin Tinka de Boer, voormalig sopraan en voorzitter van Femail, om zieke en kansarme kinderen een hart onder de riem te steken. Het verhaal werd naar aanleiding van een kinderboek geschreven en bewerkt door Wilbert Friedrichs en prachtig op muziek gezet voor 12 zangers en 5-koppig instrumentaal ensemble door Jetse Bremer. Tovernacht is inmiddels vanaf oktober 2008 ongeveer 20 gespeeld en er is een cd opgenomen met alle muziek.

In de tweede tevens succesvolle productie van Sprankel & Blos genaamd “De Koning zonder Kroon” was een rol voor Marjolein weggelegd als (boze) koningin.

Smartlappenkoor Poldertranen

Totaal nieuw voor Marjolein was het repertoire dat Smartlappenkoor Poldertranen ten gehore brengt. Aan haar dan ook de taak om sinds september 2008 de smartlappen met al hun menselijk leed muzikaal klinkend en theatraal vertellend ten gehore te laten brengen door dit 40 leden tellende Almeerse koor.

Na een tijdje raakten de “tranen”, zoals ze de leden gekscherend noemen, al helemaal gewend aan hun spontane dirigente. Een beetje theater in de uitvoering wordt door Marjolein dan ook niet geschuwd. Na ruim 5 jaar wordt het tijd voor Marjolein om het ‘stokje’ op 1 januari 2014 over te geven aan haar invalster.

Early Birds

Is de naam van de groep mensen die op donderdagochtend om 10.15 klaarstaan om de dag goed te beginnen met zingen. Van Bach tot Beatles en de Blues… Precies iets voor Marjolein die zich sinds januari 2014 over deze nieuwe groep ontfermt. We kunnen nog wel wat leden gebruiken, en dan met name mannen; dus als je interesse hebt, kom dan gewoon een keer kijken tijdens de open repetitie iedere eerste donderdagmorgen van de maand van 10.15-12.15 in de Glasbak, Lierstraat 7 Almere Muziekwijk.

error: Inhoud van deze pagina is beveiligd.